|
GODZINY
OTWARCIA

Dzisiaj otwarte:

09:00 - 21:00

ŚWIATOWY DZIEŃ CZEKOLADY

Dziś zapraszamy szczególnie do Gadka Szmatka w Galerii Sekunda na deser - uwielbiamy święta, które dają zezwolenie, a wręcz nakłaniają do przyjemnostek w postaci jedzenia słodyczy!
Pyszne czekoladowe słodkości znajdziecie również w Piekarni Pod Telegrafem oraz sklepie LIDL!

Czy powinniśmy ograniczać czekoladę na co dzień? NIE!

Jedzenie czekolady niesie korzyści dla organizmu:

Czekolada, zwłaszcza ta o wysokiej zawartości kakao, może być źródłem ważnych składników odżywczych, takich jak żelazo, magnez, miedź i błonnik.

Czekolada o wysokiej zawartości kakao zawiera naturalne związki o działaniu antyoksydacyjnym, takie jak flawonoidy i polifenole. Działają one na organizm jako przeciwutleniacze, pomagając zwalczać szkodliwe wolne rodniki i chroniąc komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

Czekolada może działać na poprawę nastroju ze względu na zawarte w niej związki chemiczne, takie jak anandamid, które mogą wpływać na ośrodkowy układ nerwowy. Spożycie czekolady może wywołać uczucie przyjemności i zwiększyć poziom endorfin i serotoniny, które są związane z dobrym samopoczuciem.

Badania sugerują, że umiarkowane spożycie czekolady o wysokiej zawartości kakao może wpływać korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Flawonoidy zawarte w czekoladzie mogą pomóc w regulacji ciśnienia krwi, poprawiać elastyczność naczyń krwionośnych oraz obniżać poziom złego cholesterolu (LDL) i zwiększać poziom dobrego cholesterolu (HDL).


Smacznego!